Saç Dökülmesi Tedavisi

Saç dökülmesi özellikle erkeklerde çok sık rastlanan bir sorundur, kadınlarda kalıtsal mirasa göre %2 oranında saç seyrelmesi problemi görülür. Günde 100 ile 150 tel arası saç kaybı normal kabul edilmektedir. Bu sayının üzerindeki saç kayıpları dikkate alınmalıdır. Saç dökülmesi tedavisi yöntemleri kullanılarak dökülmeler azaltılabilir.

Saç Dökülmesinde Tedavi Yöntemleri

Saç dökülmesi tedavi yöntemleri saç prp, saç mezoterapisi ve saç ekimidir.

Erkeklerde saç dökülme problemi %95 gibi çok yaygındır. En önemli sebebi kalıtsal aktarımıdır. Stresli bir hayat, çok ani gelişen ciddi psikolojik travmalar saç dökülmelerinin diğer sebepleri arasında sayılabilir. Erkeklerde saç dökülme genellikle yaşlılık dönemlerinde görülse de 25 yaşında itibaren başlayabilir. Özellikle genç yaşlardaki saç kayıpları hem estetik hem de psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesi başın tepe kısmında ya da alın bölgesinden başlar. Başın yan ve arka bölgelerindeki saçlar kalır. Günümüzde birçok farklı yöntem kullanılarak saç dökülmesi süreci yavaşlatılmaktadır. Yine farklı yöntemlerde yan ve ense bölgesindeki kalan saçlardan yararlanılarak saç ekimleri ile kellik sorunları giderilmektedir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesine Prp Uygulaması

Saç dökülmesi tedavi yöntemlerinde prp ve mezoterapi kullanılmaktadır.

Saç dökülmesi tedavisi yöntemlerinden biride prp işlemidir. Saç kayıpları ciddi şekilde görünmeye başlandığında gerçekleştirilen bir uygulamadır. Hastanın saç bölgesinden yer alan deri dokusunun gençleştirilmesi ile saç kayıplarını önlenir. Hastanın kendi kanı kullanılarak oluşturulan plazma deri dokusuna enjekte edilerek deri gençleştirilir, dokunun kendini yenileme yeteneği arttırılır. Kesi yapılmadığı için iz kalmaz, seanslardan sonra hasta normal hayatına dönebilmektedir. Plazma hastanın kendi kanından üretildiği için alerji gelişimi gözlenmeyen. Hızlı, pratik ve başarılı sonuçlara bir uygulamadır.

Prp saç tedavisinin en önemli noktası uygulamanın konunun uzmanları tarafından yapılmasıdır. PRP öncesi hastadan alınan kan steril şartlarda tüplere alınır ve santrifüje yerleştirilir. Kanı onu oluşturan maddeler ayrıştırılır. 5-10 dakika süren bu işlemden sonra tronbosit ve büyüme faktörleri bakımından zengin plazma kısmı elde edilmiş olur. Plazma özel iğneler ile deri altına enjekte edilerek işlem Ppr uygulaması tamamlanır. Prp tedavisi hastanın ihtiyacına göre 15 günde bir tekrar edilmek üzere 6 ila 10 seans uygulanır.

Saç derisinin gençleştirilmesinden sonra saçlar üzerindeki etki zamanla görülmektedir. Saçların kalınlaşması ve dökülmenin azalması şeklinde görülen etkiler 3. Uygulamadan sonra görülür. Prp’nin etkisi 6-8 ay görülmektedir. Dökülme tamamen kontrol altına alınmak isteniyorsa yılda 1-2 defa uygulanması gerekir.

Saç dökülmesi tedavileri saç ekimi ile birlikte prp ve mezoterapi olmaktadır.

Prp uygulamasında hem plazmayı oluşturma aşamasında hem de uygulama aşamasında hijyen en önemli noktadır. Deri gençleştirilmesinde kullanılan plazma hastanın kendi kanından oluşturulduğu için hiçbir alerjik reaksiyona neden olmaz. Prp kanser öyküsü olan hastalarda yada kan hastalığı olan kişilerde uygulanmaz. Hamilik ve emzirme dönemlerinde yapılmamalıdır.

Prp  saç çıkartan bir uygulama değildir. Saç tellerinin kalitesin arttırır, kalınlığı artar ve en önemlisi saç dökülmesi normale döner.

Saç derisinde iğne uygulaması nedeniyle kanama ve kızarıklıkla görülebilir. Çok kısa sürede geçen bu etkiler kalıcı bir iz bırakmaz. Prp sonrası kimi hastalarda ağrı kesici ile ortadan kaldırılabilen baş ağrısı görülebilir. Hasta uygulama sonrası saçlarının daha çok döküldüğü hissine kapılabilir bu durum geçicidir. Özellikle 3. Uygulamadan sonra etkileri net bir şeklide gözlemlenecektir. Seanslardan sonra ilk gün banyo yapılmamalı ve saç bölgesi direk güneş ışınlarından korunmalıdır.

Bu tamamen hastanın genetik özelliklerine ve yaşam biçimine bağlıdır (stres, alkol, sigara kullanımı gibi). Bir genelleme yapmak gerekirse 1-2 yılda dökülecek saçların 8-10 yılda döküldüğü söylenebilir. Prp saç dökülmesini engellemek var olan saçların kalitesini arttırmak amacıyla yapılır.

Prp uygulamasında plazma deri altına iğne ile enjekte edilmektedir. Ancak anestezik madde içeren solüsyon kullanıldığı için bu iğneler hasta tarafından hissedilmez.

Kanser ve kan hastalığı sahipleri, hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar hariç tüm sağlıklı bireylere uygulanabilir. Uygulama öncesi kan sulandırıcı ilaçların kullanımı kesilmelidir.

Saç Dökülmesine Saç Mezoterapisi

Prp yöntemine benzeyen bir uygulamadır. Prp de plazma uygulaması yapılırken Mezoterapi de prokain, vitaminler, mimneraller, minoksidil ve organik silicea’dan oluşan karışım saç derisinin altına enjekte edilir. Böylece saç kökleri beslenir ve kalitesi artar. Saç dökülme hızı yavaşlar. Bu tedavinin uygulama sıklığı elde edilecek başarıyı da arttırmaktadır.

İdeal uygulama 5 aşamadan oluşur;

  • Termoterapi: Saçlara 15 dk. ozonlanmış su buharına uygulanır. Bu deri altına enjekte edilen ilaçların emilimini kolaylaştırır.
  • NPG: Enjektör ilaçsız olarak deriye uygulanarak kontrollü kanama yaratılır. Deri altı artık kan dışarı atılır ve doku ilaca hazır hale getirilir.
  • MIC: ilaç karışımının deri altına uygulanması.
  • Yıkama: Enjektör uygulaması sonrası özel solüsyonla deri yıkanır
  • Kür uygulaması: Enjektör uygulama sonrası hissedilebilecek yanma ve acı hissini engellemek için deriye sürülen anestezik bir solüsyondur ayrıca iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Yağ kürü: Son işlemdir deri üzerinde katman oluşturularak dış etkilere karşı 5-6 saat koruma sağlar.

Saç mezoterapisinin uygulama sayısı hastanın özelliğine ve saç dökülme hızına bağlı olarak değişir. Genellikle haftada bir kez olmak üzere dört seans olarak uygulanır.

Seanslar arasında en az 3 en fazla 10 gün ara verilmelidir. Saç dökülmeleri tam olarak kontrol altına almak için her yıl, özellikle mevsim geçişlerinde uygulanması yapılmalıdır. Saç mezoterapisinin literatüre geçen hiçbir yan etkisi yoktur.

@hlchealthcaregroup
Takip Et
Özel Ankara HLC Plastik, Rekonstrüktif ve Cerrahi Merkezi
  • 393 gönderi
  • 15,6 B takipçi
  • 19 takip