Genel Anestezi Nedir?

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Pamir Evinsoy anestezi hakkında merak edilenleri anlatıyor.

Genel anestezi,  ilaçlar yardımıyla hastada geçici uyku  ve duyusuzluk hali oluşturarak cerrahi girişimin sağlıklı , konforlu ve güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlar.Bu dönemde hastada bilinç ve refleksler kaybolur , hasta ağrı duymaz.  Anestezi damardan ve /veya solunum yoluyla verilen ilaçlarla oluşur.

Biz kliniğimizde TIVA(total intravenöz anestezi) yöntemini kullanmaktayız. Bu yöntemde tüm ilaçlar bir kombinasyon halinde damar yoluyla( kolunuzdaki bir damarınıza yerleştirilen intraket yoluyla) verilmektedir. Kullanılan  ilaçlar etkinlikleri denenmiş,yan etkileri azaltılmış, yeni ve güvenli ürünlerdir. Daha hızlı  ve rahat bir uyanma sağlar, bulantı kusma çok nadirdir, vücudun hemodinamik dengesi korunur, organ  toksisitesi  minimal veya hiç yoktur.

Genel Anestezi Korkusu

Anesteziden Çok Korkuyorum, Ameliyat Yaklaştıkça Heyecanım Artıyor, Geceleri Uyuyamıyorum.

Pek çok hasta bu kaygıyla baş etmeye çalışır ve çok gerekli değilse ameliyatı erteler durur. Genel anesteziden korkmak ve heyecan hissetmek biz anestezistlerin sıklıkla duyduğumuz ve çok anlaşılabilir bir duygudur. Bazı hastalar ameliyat devam ederken uyanmaktan, bazıları ise hiç uyanamamaktan korkarlar. Ancak genelikle korkulan anestezinin” bilinmez” olmasıdır. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ameliyat öncesi heyecan ,anksiyete, kaygı hissetmek ve günlerce uykusuz kalmanın anesteziye çok da etkisi yoktur. Anestezi verildiği anda tüm bu olumsuzluklar biter. Anestezi uykudan öte bir şeydir, ilaçların etkisiyle beynin ağrıyı algılaması ve uyarılara cevap vermesi durur, geçici bilinç kaybı oluşur ancak bu durum geri dönüşlüdür. İşlemde uyguladığımız ilaçlarını kestiğimiz andan itibaren beyin fonksiyonları geri dönmeye başlar, bir süre sonra bilinç, refleksler, duyular tekrar kazanılır. En az bir defa anestezi alan hastaların pek çoğu bu korkudan kurtulur çünkü genel anestezinin çok derin ve dinlendirici bir uykudan farksız olduğunu tecrübe ederler.

Kliniğimizde ameliyat öncesinde endişe ve korkuyu azaltmak amacıyla hastalarımıza sedatif-anksiyolitik ilaçlar vererek onların sakin ve rahatlamış halde operasyon odasına alınmasını sağlarız.

Anestezi Öncesi Değerlendirme (Öncesi Dikkat Edilecekler)

Ameliyat öncesinde anestezi doktorunuzla görüşmek çok önemlidir, anestezide temel prensipler değişmese de her hastaya göre detaylarda değişiklik yapmak gerekebilir.

Anestezi doktorunuza;

  • Sağlık durumunuz
  • Reçeteli ve reçetesiz kullandığınız ilaçlar ve bitkisel ürünler
  • Alerjileriniz
  • Sigara- alkol kullanımı
  • Daha önceden geçirdiğiniz ameliyatlar ve anestezi deneyimleriniz hakkında eksiksiz ve doğru bilgi vermeniz geçireceğiniz ameliyat ve alacağınız anestezi açısından hayati önem taşır.

Bu bilgilerin ötesinde doktorun yapacağı muayene ve laboratuvar  tetkikleri ( EKG, kandan bakılan  hematoloji, bakteriyoloji ve biokimya testleri vs.) sonucunda sağlık durumunuza göre bir anestezi planı yapılır. Kalp, akciğer hast, yüksek tansiyon, şeker  ve başka hastalığı olanlar için geliştirilmiş politika ve protokoller ile güvenli bir anestezi süreci geçirirsiniz. Mevcut sağlık durumunuz, kullandığınız ilaçlar, alkol ve sigara ile ilgili konunun uzmanı doktorunun vereceği  önerilere uymak hastalarımızın başlıca önceliği olmalıdır.

Anestezi Süreci ve Sonrası

Ameliyat günü servisdeki odanızda gerekli hazırlıklar yapılıp, sakinleştirici ilaç verildikten sonra operasyon odasına alınırsınız. Burada deneyimli bir anestezi ve ameliyathane ekibi sizi beklemektedir. Tüm hayati fonksiyonlarınız ( EKG, solunum, kandaki oksijen doygunluğu, kan basıncı vs.) monitörler yardımıyla operasyon boyunca yakından takip edilir. Kliniğimizde operasyon ve anestezi için günümüz teknolojisinin en yeni  ve kabul görmüş ürünlerini kullanmaktayız. Bu bizim yaptığımız işe verdiğimiz önemin  ve hastalara olan saygımızın bir göstergesidir.

Ameliyat bitiminde, anestezi ilaçları kesilip siz yavaş yavaş uyanırken, ağrınızı en aza indirmek için gerekli ilaçlar verilir. Servisdeki odanıza alındıktan sonra özel ısıtıcılarla ısıtılırsınız, monitörle  tamamen uyanana kadar takip edilirsiniz. Gerekli tedavi ve gözlem, tecrübeli bir ekip tarafından yapılır. Bu dönem ve taburcu olduktan sonraki süreç için tavsiyeler doktorunuz tarafından verilir.

Genel Anestezi Hangi Sıklıkla Verilebilir ?

Günümüzde kullanılan anestezi ilaçlarının yan etkileri ve bazı organlara olan zararlı etkileri minimal düzeye indirilmiştir. Anesteziden çok , yapılan ameliyatın büyüklüğü,  vücudu nasıl etkilediği, ameliyat sırasında  oluşan kan kaybı, birden fazla bölgede işlem yapılması hasta için  daha önemlidir. Daha sonraki  ameliyatın zamanını bunlar belirlemelidir.  Çok gerekliyse birkaç gün içinde bile yeniden genel anestezi uygulanabilir. Ancak bir sonraki operasyon çok acil değilse ve hasta   yukarıda yazılan özelliklerde, büyük bir  cerrahi işlem  geçirdiyse, vücudun cerrahi travmadan sonra toparlanması için bir kaç ay  beklemek de  yarar vardır. Yeni operasyondan önce tekrar anestezi doktoru ile görüşmek ve onun önerilerine uymak önemlidir.

İğnesiz Anestezi Nedir?

İğnesiz anestezi özel bir cihaz yardımıyla lokal anestezik ilaçların cilt altına verilmesini sağlayan bir yöntemdir. Sadece lokal anestezi altında  cilt ve cilt altı uyuşturularak  yapılan işlemlerde kullanılabilir.( Diş hekimliği, saç ekimi, küçük cerrahi girişimler)  Genel anestezi yerine kullanılamaz.

Lokal anestezik  ilaç,  iğne yerine basınç yardımıyla saniyenin üçte birinden daha az bir sürede, 0,15 mm delik sayesinde( liquid jet) sistemi ile  dokuya verilir. İğne  ile enjeksiyona göre daha kısa sürede uyuşma sağlar ve daha geniş alana yayılır. İğne yaralanmaları ve enfeksiyon riski daha düşüktür. Ağrısız bir şekilde uygulandığı için  iğne korkusu olan hastalar tarafından tercih edilir.

Son Söz

Anestezi tıbbın en güvenilir bölümlerinden biridir. Anestezi doktorları ve ekibi bu konuda özel eğitim görmüş  profesyonel  kişilerdir ve cerrahi işlemlerin güvenli ve konforlu geçmesi için gereklidirler. Aslında istenmeyen sonuçlar anesteziden daha çok hastanın sağlık durumu ve cerrahi operasyonun niteliği ile ilgilidir.

Güler yüzlü, sevecen ve anlayışlı olmak , deneyim  ve bilgilerimizi hastalarımızla paylaşmak anestezi korkusunu ortadan kaldıracağı gibi  operasyonun da sağlıklı sonuçlanmasını sağlar.

Kliniğimizdeki tüm bölümler gibi anestezi ekibi de bu nitelikler sahip eğitimli, deneyimli, hastaya saygı ve sevgi göstermeyi ilke edinmiş kişilerdir.